PRZEPISY

Ciasto orzechowo - karmelowe

Ciasto orzechowo - karmelowe

Kochacie słodkie? Przygotowanie tego ciasta jest prawdziwym wyzwaniem, ale nagrodą będzie niepowtarzalny smak prawdziwego karmelu. Ciasto piecze się na małej blasze o rozmiarach 20x25 cm. Jeżeli chcecie więcej porcji, dawkę trzeba podwoić.

przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,cukier kryształ,orzechy laskowe rozdrobnione,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
cukier kryształ250gramów
czekolada do gotowania-
masło150gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7504łyżki
mąka luksusowa pszenna T550-
orzechy laskowe rozdrobnione100gramów
powidło według własnego wyboru-
proszek do pieczenia1łyżeczka
skrobia kukurydziana20gramów
sól¼łyżeczki
śmietana do ubijania (30-33%)175mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 100 gramów  białko jajka 5 sztuk  sól ¼ łyżeczki

Trzy żółtka ubijamy z cukrem na pianę (pozostałe dwa żółtka wykorzystamy później podczas przygotowania kremu). W drugiej misce ubijamy gęstą pianę z pięciu białek.

2. 

orzechy laskowe rozdrobnione 100 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do piany z żółtek ostrożnie dodajemy pianę z białek, zmielone orzeszki (laskowe można zastąpić włoskimi) oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę.

4. 

Ciasto pieczemy w 200°C przez 10-15 minut.

5. 

Korpus wyciągamy z blachy, by dobrze wystygł.

6. 

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  żółtko jajka 2 sztuki  skrobia kukurydziana 20 gramów

Do miski wlewamy zimne mleko, dodajemy dwa żółtka, skrobię kukurydzianą, wszystko dobrze mieszamy.

7. 

cukier kryształ 150 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 175 mililitrów

Na małym ogniu robimy karmel z cukru kryształowego. Gdy już karmel nie będzie miał grudek, dodajemy do niego śmietanę.

8. 

Nie wystraszcie się, gdy karmel zaraz po dolaniu śmietany natychmiast zgęstnieje. Po chwili na małym ogniu znów się rozpuści.

9. 

Po rozpuszczeniu dolewamy do karmelu wcześniej przygotowane mleko z żółtkami i skrobią kukurydzianą. Chwilę gotujemy do zgęstnienia.

10. 

Karmel odkładamy do wystygnięcia.

11. 

masło 150 gramów

Gdy wystygnie dodajemy do karmelu miękkie masło i mieszamy na gładki krem.

12. 

Wystudzony płat ciasta rozdzielamy wzdłuż na dwie części.

13. 

powidło według własnego wyboru

Dolną część smarujemy grubo powidłem.

14. 

Na dżemie rozcieramy połowę karmelowego kremu.

15. 

Przykrywamy drugim płatem, a wierzch ozdabiamy resztą kremu przy pomocy worka cukierniczego.

16. 

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, aby go dobrze schłodzić.

17. 

czekolada do gotowania

Wierzch ozdabiamy polewą czekoladową i posiekanymi orzeszkami, a potem kroimy na kawałki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie