swiatwemnie.pl

Ciasto budyniowe ze śmietaną

Świeże i soczyste ciasto z kruchego marmurkowego biszkoptu z budyniem malinowym i polewą z kwaśnej śmietany. Do przygotowania ciasta, możemy sobie wybrać budyń o dowolnym smaku.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

budyń malinowy 70 g  mleko półtłuste 1,5% 700 ml  cukier kryształ 4 łyżki

W odrobinie zimnego mleka mieszamy budyń malinowy z cukrem, resztę mleka zagotowujemy. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszany w mleku proszek i gotujemy budyń.

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier waniliowy 12 g  cukier kryształ 220 g  woda 100 ml  olej słonecznikowy 100 ml

Żółtka mieszamy z kryształowym cukrem i z cukrem waniliowym, dodajemy wodę i olej.

3. 

białko jajka 5 sztuk  sól

Z białek z odrobiną soli ubijamy gęstą pianę.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 g  proszek do pieczenia 12 g

Roztrzepane żółtka ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą z białek.

5. 

kakao proszek 1.5 łyżki

1/3 ciasta odlewamy i mieszamy z kakao.

6. 

Na głęboką natłuszczoną i posypaną mąką blachę (około 30x40cm) nalewamy jasną część ciasta, a następnie nalewamy kakaową część zygzakiem.

7. 

Za pomocą łyżki "porozrzucamy" na cieście ugotowany budyń.

8. 

Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 minut. Za pomocą ukłucia wykałaczką dowiemy się, czy ciasto jest już upieczone (jeżeli ciasto klei się na koniec wykałaczki, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe).

9. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 600 ml  cukier waniliowy 24 g  cukier puder 4 łyżki

Upieczone ciasto odstawiamy, aby wystygło. Gdy będzie stygło, mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

10. 

czekolada

Na ostygnięte ciasto rozsmarowujemy śmietanę, a po wygładzeniu powierzchni, robimy na niej ozdobne rysy za pomocą widelca. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się