swiatwemnie.pl

Ciasteczka linieckie

Przepis na lubiane przez wszystkich kruche ciasteczka.

 

Ilość porcji: 60

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 500 g  margaryna 280 g  cukier puder 180 g  sól  mielone orzechy włoskie 100 g  cukier waniliowy 8 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka

Masło lub margarynę kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Gdy tylko zmięknie dodajemy do niego mąkę, cukier, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka jajek oraz całe jajko. Mieszamy ciasto ręcznie.

Przygotowanie ciasta

2. Wałkowanie cienkiego ciasta

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę, aby dojrzało. Piekarnik rozgrzewamy do 150 ° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

Wałkowanie cienkiego ciasta

3. Wykrajanie

Z ciasta wykrawamy blachę kółeczek i blachę grzybków lub gwiazdeczek. Staramy się, aby ilość jednych i drugich była taka sama.

Wykrajanie

4. Pieczenie

Poszczególne kawałki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 minut v 150 ° C. Gdy ciastka będą upieczone, odstawiamy je, aby wystygły.

Pieczenie

5. Łączenie i zdobienie

dżem morelowy 1 sztuka  dżem z owoców leśnych 1 sztuka  polewa czekoladowa 100 g  cukrowe posypki kolorowe

Kółeczka smarujemy dżemem a na jego wierzch kładziemy kruche ciasteczko w kształcie gwiazdki albo grzybka. Gotowe ciasteczka ozdabiamy czekoladową polewą cukierniczą i kolorową cukrową dekoracją.

Łączenie i zdobienie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się