swiatwemnie.pl

Churros

Przepis na ulubiony, tradycyjny, hiszpański churros przygotowany na sposób meksykański z dodatkiem jajek. Churros podaje się z roztopioną czekoladą. W przypadku dużej rodziny radzimy podwoić ilość składników.

 

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cukier cynamonowy
cukier puder55gramów
czekolada150gramów
jajka kurze3sztuki
masło100gramów
mąka chlebowa pszenna T750215gramów
sól½łyżeczki
woda220mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)150mililitrów

1. Przygotowanie ciasta

woda 220 ml  masło 100 g

Do garnka wlewamy wodę i masło, które roztapiamy na małym ogniu.

Przygotowanie ciasta

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 215 g  cukier puder 25 g  sól ½ łyżeczki

Dodajemy mąkę, cukier i sól.

3. 

Mieszamy, aż ciasto zacznie się odklejać od naczynia. Nie trwa to długo.

4. 

jajka kurze 3 sztuki

Czekamy aż ciasto troszkę przestygnie. Następnie do letniego ciasta dodajemy pojedynczo jajka.

5. 

Woreczek cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej dowolne kształty. Churros należy smażyć w dużej ilości oleju, tak aby był w nim całkowicie zanurzony, dzięki czemu usmaży się równomiernie na złoty kolor.

6. 

Usmażony churros wyciągamy na papierowe serwetki, następnie czekamy aż odcieknie z niego nadmiar oleju.

7. 

cukier cynamonowy

Jeszcze ciepły panierujemy w cynamonowym cukrze.

8. Przygotowanie czekolady

śmietana do ubijania (30-33%) 150 ml  czekolada 150 g  cukier puder 30 g

Do garnuszka wlewamy słodka śmietanę i na małym ogniu roztapiamy w nim mleczną lub gorzką czekoladę do gotowania oraz cukier puder.

Przygotowanie czekolady

9. 

Churros podajemy ciepły, namaczany w gorącej czekoladzie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się