PRZEPISY

Churros

Churros

Przepis na ulubiony, tradycyjny, hiszpański churros przygotowany na sposób meksykański z dodatkiem jajek. Churros podaje się z roztopioną czekoladą. W przypadku dużej rodziny radzimy podwoić ilość składników.

przepis,fotoprzepis,masło,mąka chlebowa pszenna T750,cukier puder,cukier puder,śmietana do ubijania (30-33%),Słodkie dania,Kuchnia hiszpańska

Słodkie dania

Kuchnia hiszpańska

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier cynamonowy-
cukier puder55gramów
czekolada150gramów
jajka kurze3sztuki
masło100gramów
mąka chlebowa pszenna T750215gramów
sól½łyżeczki
woda220mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)150mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

woda 220 mililitrów  masło 100 gramów

Do garnka wlewamy wodę i masło, które roztapiamy na małym ogniu.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 215 gramów  cukier puder 25 gramów  sól ½ łyżeczki

Dodajemy mąkę, cukier i sól.

3. 

Mieszamy, aż ciasto zacznie się odklejać od naczynia. Nie trwa to długo.

4. 

jajka kurze 3 sztuki

Czekamy aż ciasto troszkę przestygnie. Następnie do letniego ciasta dodajemy pojedynczo jajka.

5. 

Woreczek cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej dowolne kształty. Churros należy smażyć w dużej ilości oleju, tak aby był w nim całkowicie zanurzony, dzięki czemu usmaży się równomiernie na złoty kolor.

6. 

Usmażony churros wyciągamy na papierowe serwetki, następnie czekamy aż odcieknie z niego nadmiar oleju.

7. 

cukier cynamonowy

Jeszcze ciepły panierujemy w cynamonowym cukrze.

8. Przygotowanie czekolady

śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów  czekolada 150 gramów  cukier puder 30 gramów

Do garnuszka wlewamy słodka śmietanę i na małym ogniu roztapiamy w nim mleczną lub gorzką czekoladę do gotowania oraz cukier puder.

9. 

Churros podajemy ciepły, namaczany w gorącej czekoladzie.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie