PRZEPISY

Cannelloni z dynią

Cannelloni z dynią

Makaron rurki Cannelloni wypełniony dyniowym farszem i zapieczony z sosem beszamelowym.

przepis,fotoprzepis,dynia,ser topiony,ser Parmezan,ser Parmezan,mleko półtłuste 1,5%,makaron - Cannelloni,Dania wegetariańskie,Kuchnia włoska

Dania wegetariańskie

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula150gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek2ząbki
dynia600gramów
makaron - Cannelloni300gramów
masło30gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
nać pietruszki1łyżka
oliwa2łyżki
ser Parmezan100gramów
ser topiony200gramów
sól1łyżeczka
woda300mililitrów

 

Przepis

1. Dynię trzemy

dynia 600 gramów

Dynię oczyszczamy, usuwamy nasionka i strugamy na tarce o grubych oczkach.

2. Podsmażamy

cebula 150 gramów  czosnek 2 ząbki  oliwa 2 łyżki  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Cebulę i czosnek obieramy, na drobno kroimy i na patelni na oleju lekko podsmażamy. Dodajemy miąższ z dyni, wszystko razem smażymy 10 minut. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.

3. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i ser

nać pietruszki 1 łyżka  ser topiony 200 gramów

Do farszu dodajemy drobno nakrajaną natkę pietruszki i ser topiony.

4. Posypujemy parmezanem

ser Parmezan 50 gramów

Posypujemy startym parmezanem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dyniowy farsz na chwilkę odkładamy i przygotowujemy sos beszamelowy.

5. Beszamelowy sos.

masło 30 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  woda 300 mililitrów

W rondelku roztapiamy masło na którym uprażymy mąkę i stopniowo zalewamy mlekiem i wodą. Gotujemy dopóki nie wytworzy nam się kasza. Jak się zrobią grudki, za pomocą sitka je przecedzimy.

6. Cannelloni napełniamy dyniowym farszem

makaron - Cannelloni 300 gramów

Połowę beszamelowego sosu wlewamy do żaroodpornego naczynia. Cannelloni napełnimy dyniowym farszem

7. Zapiekamy

ser Parmezan 50 gramów

Pozostałą połowę beszamelu wylewamy na napełnione i do naczynia żaroodpornego ułożone cannelloni. Pieczemy w 200 °C 30 minut. Cannelloni posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie