PRZEPISY

Budyniowo-śmietanowe ciasto

Budyniowo-śmietanowe ciasto

Wzburzone budyniowe fale w biszkopcie ze śmietanową pianą :) Przygotowanie ciasta jest proste i jeśli myślicie że osiem porcji będzie mało, polecamy podwoić dawkę i użyć blachy większego rozmiaru.

przepis,fotoprzepis,budyń waniliowy w proszku,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier kryształ140gramów
cukier puder40gramów
jajka kurze3sztuki
kakao proszek25gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750125gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy50mililitrów
posypka czekoladowa-
proszek do pieczenia1łyżeczka
woda50mililitrów
śmietan-fix1opakowanie
śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  cukier kryształ 40 gramów

Z mleka, budyniu w proszku i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia.

2. 

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 100 gramów  woda 50 mililitrów  olej słonecznikowy 50 mililitrów

Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy wodę i olej.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 125 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na gładką masę.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550  kakao proszek 25 gramów

Połowę ciasta wylewamy na blachę (18x27cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Do drugiej połówki dodajemy kakao.

5. 

Na białe ciasto, zygzakiem, wylewamy ciemne ciasto.

6. 

Na ciemne ciasto, zygzakiem, ugotowany budyń.

7. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

8. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów  cukier puder 40 gramów

Śmietanę mieszamy z cukrem.

9. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  śmietan-fix 1 opakowanie

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

10. 

Do bitej śmietany dodajemy śmietanę.

11. 

Śmietanową masę nanosimy na wystudzony korpus.

12. 

posypka czekoladowa

Rozsmarowujemy i ozdabiamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki do stężenia.

13. 

Ciasto wyciągamy z blachy.

14. 

Odkrawamy brzegi ...

15. 

... i kroimy na kawałki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie