swiatwemnie.pl

Bryndzowe bożonarodzeniowe pieczywo

Smaczny słony wypiek

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
bryndza150gramów
masło150gramów
jajka kurze1sztuka
jajka kurze1sztuka
sólg
twardy ser100gramów

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 g  bryndza 150 g  masło 150 g  jajka kurze 1 sztuka  sól

Do mąki kroimy miękkie masło, dodajemy bryndzę, jajka i sól. Ugniatamy ciasto, które potem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Przygotowanie ciasta

2. Wałkowanie i wykrawanie

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na płat o grubości około 5 mm. Wykrawamy z niego różne bożonarodzeniowe motywy.

Wałkowanie i wykrawanie

3. Pieczenie

twardy ser 100 g  jajka kurze 1 sztuka

Wykrojone, bryndzowe pieczywo układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym, twardym serem. Pieczemy przez 15 min. w temperaturze 180 °C.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się