swiatwemnie.pl

Borówkowe ciasto

Proste ciasto pełne soczystych borówek. Podajemy do herbaty albo kawy.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

borówki 300 g  jajka kurze 5 sztuk

Borówki przebieramy i myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek i z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

cukier puder 80 g

Żółtka ubijamy z cukrem.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 g  proszek do pieczenia 7 g

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. 

Wymieszane żółtka dodajemy do przygotowanej piany.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Głęboką mniejszą blachę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy do niej przygotowane biszkoptowe ciasto. Na ciasto równomiernie sypiemy borówki.

6. 

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 15 minut.

7. 

cukier puder

Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem i ostudzone kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się