PRZEPISY

Bezy z piany z bitą śmietaną

Bezy z piany z bitą śmietaną

Czasochłonny smakołyk, który znika w oka mgnieniu. Dlatego, że jedna blacha będzie mało :) napieczcie sobie dla pewności spody (kółeczka i bezy) na zapas.

przepis,fotoprzepis,białko jajka,cukier kryształ,śmietana do ubijania (30-33%),mascarpone,Ciasteczka,Bezglutenowe

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier kryształ100gramów
cukier puder1łyżeczka
mascarpone125gramów
masło-
ocet jabłkowy1łyżeczka
skrobia kukurydziana1łyżeczka
śmietana do ubijania (30-33%)125mililitrów

 

Przepis

1. 

białko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 100 gramów  ocet jabłkowy 1 łyżeczka  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę. Do piany dodajemy cukier, ocet a następnie skrobię kukurydzianą.

2. 

Masę z białek wkładamy do rękawa cukierniczego.

3. 

masło

Blachę natłuszczamy masłem i wyciskamy na nią bezy i kółeczka. Musimy wycisnąć taką samą ilość bez i kółeczek. Pieczemy w 100°C około 90 minut. Piekarnik nie otwieramy, ale jego zawartość razem z piekarnikiem zostawiamy do wystudzenia (około 2 godziny).

4. Tuż przed podawaniem bezy napełniamy

śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów  cukier puder 1 łyżeczka

Śmietanę do ubijania ubijamy z cukrem.

5. 

mascarpone 125 gramów

Dodajemy mascarpone.

6. 

Nadzieniem napełniamy rękaw cukierniczy i na upieczone kółeczka nakładamy krem. Na kremie kładziemy upieczoną bezę. Do kremu możemy włożyć czernicę, albo inne drobne owoce. Ewentualnie drobnymi owocami ozdabiamy bezę. Po napełnieniu spożywamy jak najszybciej.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie