swiatwemnie.pl

Bataty z ciecierzycą i jogurtowo-ogórkowym dressingiem

Znakomity i syty bezmięsny obiad albo kolacja.

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

słodkie ziemniaki 1 kg

Bataty - słodkie ziemniaki myjemy, obieramy, delikatnie odkrawamy ewentualne zrogowaciałe części i kroimy na kawałki.

2. 

oliwa 1 łyżeczka  rozmaryn

Ziemniaki wkładamy do ActiFry garnka, dodajemy olej i gałązkę rozmarynu, nastawiamy program pieczenia i za 35-40 minut pieczemy. Ziemniaki możemy upiec też w piekarniku, rozłożone na papierze do pieczenia.

3. 

ogórek sałatkowy 150 g  czosnek 1 ząbek  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 250 ml

Ogórek myjemy i na grubo trzemy. Dodajmy oczyszczony i starty czosnek. Mieszamy i dodajemy jogurt.

4. 

Jogurt z ogórkiem mieszamy i wkładamy do lodówki.

5. 

ciecierzyca sterylizowana 250 g

Do miski wsypujemy odcedzoną ciecierzycę, ...

6. 

... dodajemy upieczone ziemniaki i mieszamy.

7. 

Rozdzielamy na dwa talerze, według smaku możemy ale i nie musimy posolić i polewamy przygotowanym dressingiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się