swiatwemnie.pl

Bananowo - czekoladowe ciasto

Wyśmienite ciasto z delikatnego ciasta biszkoptowego, nadziewane bananami i kremem czekoladowym ze śmietanowo czekoladową polewą.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

jajka kurze 8 sztuk  cukier kryształ 8 łyżek  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 2 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 8 łyżek  proszek do pieczenia ½ opakowania

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec dodajemy pianę ubitą z jajek. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C.

2. 

banan 6 sztuk

Upieczone ciasto przekładamy i odstawiamy, aby ostygło. Banany przekrawamy wzdłuż na połówki i układamy je na biszkopcie.

3. Przygotowanie kremu

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 150 g  mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki  kakao proszek 2 łyżki

Do miski dajemy jajka, cukier, mąkę i kakao i mieszamy nad parą, dopóki masa nie zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowanie kremu

4. 

masło 250 g

Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy miękkie masło. Elektrycznym mikserem ubijamy, aż krem będzie gładki.

5. 

Krem równomiernie smarujemy na bananach. Wierzch ciasta wyrównujemy i odkładamy do lodówki.

6. Przygotowanie polewy

czekolada do gotowania 100 g  śmietana do ubijania (30-33%) 100 g

Nad parą ciągle mieszając roztapiamy czekoladę, zalewamy śmietaną i chwilę mieszamy, aby masa się złączyła.

Przygotowanie polewy

7. 

Czekoladową polewę wylewamy na ciasto i odkładamy je do lodówki do stężenia.

8. 

cukier puder 100 g  margaryna 100 g  mleko w proszku 100 g

Ciasto kroimy w kostki. Możemy je ozdobić serduszkami, które wykrawamy z marcepanu przy pomocy foremki. Marcepan możemy kupić gotowy lub przygotować go sobie samemu w następujący sposób: z mleka w proszku, cukru pudru i margaryny ugniatamy gęstą masę, którą rozwałkowujemy a następnie wykrawamy z niej potrzebne kształty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się