swiatwemnie.pl

Babka z twarogowym nadzieniem

Dwukolorowa, różnorodna w smaku i delikatna babka.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Twarogowe nadzienie

twaróg mielony 250 g  cukier waniliowy 30 g  budyń waniliowy w proszku 20 g  mleko półtłuste 1,5% 100 ml  dżem żurawinowy 50 g  woda 2 łyżki

Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem w proszku i mlekiem. Dżem mieszamy z wodą.

Twarogowe nadzienie

2. Białe ciasto

mąka tortowa pszenna T450 100 g  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  mąka chlebowa pszenna T750 100 g  proszek do pieczenia 12 g  cukier puder 80 g  mleko półtłuste 1,5% 300 ml  masło 100 g

Trzy rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy mleko i roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto z którego odkładamy 1/3.

Białe ciasto

3. Ciemne ciasto

kakao proszek 2 łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 3 łyżki

Do 1/3 części odłożonego ciasta dodajemy kakao i mleko.

Ciemne ciasto

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Do natłuszczonej i posypanej mąką formy wlewamy połowę białego ciasta i wyrównujemy jego powierzchnię za pomocą łyżki.

5. 

Jak najbardziej równomiernie rozkładamy na białym cieście połowę ciasta ciemnego. Następnie na ciemnym cieście równomiernie rozprowadzamy dżem.

6. 

Wlewamy rzadkie twarogowe nadzienie.

7. 

Na twarogu rozprowadzamy drugą połowę ciemnego ciasta.

8. 

Ostatnią warstwę tworzy druga połowa białego ciasta.

9. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik a babkę pozostawiamy jeszcze w nim przez 10 minut, aby się dopiekła.

10. 

Babkę wyjmujemy z formy dopiero po dokładnym wystygnięciu, około po 90 minutach od upieczenia. Twaróg gęstnieje dopiero po ostudzeniu.

11. 

biała czekolada

Upieczoną babkę ozdabiamy białą czekoladą...

12. 

suszone borówki brusznice 2 łyżki

... oraz suszoną, do przodu namoczoną i wysuszoną żurawiną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się