swiatwemnie.pl

Babka Deluxe

Wyśmienita babka, która sprawdzi się jako smakołyk na każdą okazję.

 

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

biszkopty kakaowe 120 g  dżem porzeczkowy  masło  wiórki kokosowe

Biszkopty smarujemy dżemem, a potem sklejamy je ze sobą po dwa. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kokosem.

2. Ciasto

jajka kurze 4 sztuki  cukier puder 160 g  mleko półtłuste 1,5% 125 ml

Cukier, mleko i jajka mieszamy, aż powstanie piana.

Ciasto

3. 

proszek do pieczenia 12 g  mąka chlebowa pszenna T750 250 g

Opakowanie proszku do pieczenia mieszamy z mąką, którą mieszając, stopniowo dodajemy do jajek.

4. 

rodzynki 100 g  orzechy włoskie 100 g

Nasiekane orzechy dodajemy do ciasta razem z wcześniej namoczonymi i odcedzonymi rodzynkami.

5. 

Do formy wlewamy 1/3 ciasta i układamy część przygotowanych biszkoptów. Następnie powtarzamy całą procedurę.

6. Pieczenie

Wierzch babki wyrównujemy i pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 175°C przez 45 minut.

Pieczenie

7. Karmelowa polewa

cukier kryształ 50 g  słodka śmietana do gotowania 3 łyżki  masło 30 g

W garnku karmelizujemy cukier, ostrożnie dodajemy śmietanę (gorący karmel szybko się pieni). Mieszamy aż rozpuści się w śmietanie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy, aby wystygł.

Karmelowa polewa

8. 

Gdy babka się upiecze, czekamy chwilę, aby się trochę ściągnęła, dzięki temu odklei się od formy. Potem ją wyciągamy z formy, aby ostygła. Polewamy ją polewą karmelową i wkładamy do lodówki aby polewa zgęstniała.

9. Uroczyste serwowanie

śmietana do ubijania (30-33%)

Najzwyczajniej w świecie kawałki babki ozdabiamy bitą śmietaną.

Uroczyste serwowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się