Azjatyckie piersi z kurczaka
Podajemy z gotowanymi ziemniakami, albo ryżem, według smaku również ze świeżą surówką warzywną.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,Kurczak,Kuchnia chińska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kurczak
Kuchnia chińska
Składniki
Składniki
cebula | 2 | sztuki | |
czosnek | 3 | ząbki | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
piersi z kurczaka | 600 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 2 | łyżeczki | |
sos sojowy | 4 | łyżki | |
warzywa (azjatycka mieszanka warzyw) | 350 | gramów | |
woda | 450 | mililitrów |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 30 mililitrów • cebula 2 sztuki • czosnek 3 ząbki
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Smażymy na oleju.
2.
piersi z kurczaka 600 gramów • sos sojowy 4 łyżki • woda 200 mililitrów
Mięso myjemy, kroimy na średniej wielkości kawałki, zalewamy sosem sojowym i mieszamy. Tak przygotowane dodajemy do cebuli z czosnkiem. Jak mięso naciągnie podlewamy je odrobiną wody i dusimy pod pokrywką 25 minut.
3.
warzywa (azjatycka mieszanka warzyw) 350 gramów
Dodajemy mrożone azjatyckie warzywa i wszystko razem jeszcze 5 - 10 minut gotujemy.
4.
skrobia kukurydziana 2 łyżeczki • woda 250 mililitrów
Na koniec dolewamy w wodzie rozmieszaną skrobię kukurydzianą i danie lekko zagęszczamy.
Smacznego!