swiatwemnie.pl

Amerykańskie ziemniaki

Wyśmienity, chrupiący, słony ziemniaczany dodatek.

 

Ilość porcji: 4

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

ziemniaki 1500 g  woda  sól

Całe, średnio - duże ziemniaki dobrze myjemy, wycinamy bardziej zabrudzone lub uszkodzone części - oczka i tym podobnie. W ten sposób przygotowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Około 15 - 20 minut, zależy od wielkości ziemniaków, których użyjemy.

2. 

Wodę odlewamy a ziemniaki przekrawamy wzdłuż na kawałki, tak jak się nam uda. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3. 

olej słonecznikowy 4 łyżki

Przygotowane ziemniaki polewamy lekko z wierzchu oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez około 45 minut. Podczas pieczenia obracamy je kilkakrotnie na blasze. Po upieczeniu możemy je według smaku jeszcze dosolić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się