Adriatyckie ciasto
Ulubione ciasto z orzechami. Słodki kremowy deser z czasów dawno minionych, który po tylu latach nam się nie znudził.
przepis,fotoprzepis,kakao proszek,orzechy laskowe,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 160 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
kakao proszek | 20 | gramów | |
masło | - | ||
masło | 140 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
orzechy laskowe | 100 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 25 | gramów | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | szczypta | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
2.
mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • kakao proszek 20 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Mąkę mieszamy z kakaem i sodą oczyszczoną (albo z proszkiem do pieczenia).
4.
Do ubitych żółtek stopniowo i na przemian dodajemy przygotowaną mąkę ...
5.
... i pianę z białek.
7.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na mniejszą blachę (18x27cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
8.
Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • cukier waniliowy 1 opakowanie • skrobia kukurydziana 25 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
Z mleka, waniliowego cukru i skrobi kukurydzianej gotujemy gęsty budyń. Do ugotowanego dodajemy żółtko i zagotowujemy. Często mieszając ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli do temperatury pokojowej.
10.
orzechy laskowe 100 gramów
Orzeszki siekamy w kuchennym elektrycznym siekaczu i na sucho smażymy na patelni.
11.
Orzeszki wysypujemy z patelni i odstawiamy do ostudzenia. Część orzeszków (20g) odkładamy na bok na końcowe ozdabianie.
12.
masło 140 gramów • cukier puder 100 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
13.
Dodajemy budyń ...
14.
... i dodajemy orzechy.
15.
Krem nakładamy na korpus i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
17.
Bitą śmietanę wyrównujemy.
18.
Brzegi ciasta delikatnie odkrawamy. Deser posypujemy orzeszkami i kroimy na większe, albo mniejsze kwadraty, albo prostokąty.
Smacznego!