Zupa z soczewicy i kapusty kiszonej
Gęsta farmerska zupa z soczewicy, kaszy, kapusty i wędzonego mięsa.
przepis,fotoprzepis,soczewica,kiszona kapusta,wędzone mięso,Zupy z roślin strączkowych,Bezlaktozowe
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
imbir mielony | 1 | łyżeczka | |
kasza jęczmienna | 100 | gramów | |
kiszona kapusta | 350 | gramów | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
rosół z mięsa wędzonego | ½ | litra | |
soczewica | 200 | gramów | |
suszone grzyby | 30 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | 1.5 | litra | |
wędzone mięso | 350 | gramów |
Przepis
2. Soczewica
soczewica 200 gramów • woda 1.5 litra • sól ½ łyżeczki
Soczewicę przebieramy i przez pół godziny moczymy ją w wodzie. Potem wodę wylewamy, dolewamy czystej, dodajemy sól i soczewicę gotujemy na półmiękko.
4. Kapusta i mięso
kiszona kapusta 350 gramów • wędzone mięso 350 gramów
Kapustę wyciskamy, jak jest zbyt długa kroimy ją na mniejsze kawałki. Mięso wędzone gotujemy podczas gotowania soczewicy i kroimy je na małe kawałki.
5.
rosół z mięsa wędzonego ½ litra • sól • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek ½ łyżeczki
Do półmiękkiej soczewicy dodajemy przygotowaną kapustę, odcedzone grzyby, dolewamy wywar z wędzonego mięsa, solimy, pieprzymy, dosypujemy kminku i wszystko razem gotujemy 15 minut.
7.
Zupę od razu podajemy. Gdy długo stoi to gęstnieje, ponieważ kasza jeszcze wchłania wodę.
Smacznego!