PRZEPISY

Zupa z białej fasoli

Zupa z białej fasoli

Kremowa zupa z białej fasoli. Zupę podajemy przed drugim słodkim głównym daniem.

przepis,fotoprzepis,fasola biała sterylizowana,słodka śmietana do gotowania,Zupy z roślin strączkowych

Zupy z roślin strączkowych

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cytryna-
fasola biała sterylizowana500gramów
liść laurowy4sztuki
mleko półtłuste 1,5%½litra
mąka chlebowa pszenna T7501.5łyżki
ocet-
przyprawa warzywna-
sól1łyżeczka
sól-
słodka śmietana do gotowania250mililitrów
woda1litr
ziemniaki250gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 250 gramów  woda 1 litr  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

2. Dodajemy fasolę

fasola biała sterylizowana 500 gramów  liść laurowy 4 sztuki

Sterylizowaną białą fasolę w konserwie opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Dodajemy ją do ugotowanych ziemniaków razem z liściem laurowym. Doprowadzamy do wrzenia.

3. Zasmażka

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki  sól  przyprawa warzywna

Z mleka, śmietany i mąki przygotowujemy zasmażkę (wszystko razem mieszamy), którą dolewamy do fasoli i ziemniaków. Zagotowujemy i według smaku dosalamy, lub doprawiamy wegetą.

4. 

cytryna  ocet

Przy serwowaniu możemy podać cytrynę albo ocet, do smaku dla smakoszy, którzy preferują taką zupę raczej troszkę kwaśną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie