PRZEPISY

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Francuski specjał, tradycyjnie zapiekana z doskonałym szwajcarskim serem Gruyère. Jako alternatywę można wykorzystać ser Cantal.

przepis,fotoprzepis,cebula,ser Gruyère,Zupy jarzynowe,Kuchnia francuska

Zupy jarzynowe

Kuchnia francuska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

bagietka-
cebula1200gramów
cukier kryształ2łyżeczki
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
masło30gramów
oliwa2łyżki
ser Gruyère140gramów
sól-
tymianek½łyżeczki
wino białe półsłodkie 1decylitr
wołowy wywar1litr

 

Przepis

1. Cebule karmelizowane

cebula 1200 gramów  masło 30 gramów  oliwa 2 łyżki  cukier kryształ 2 łyżeczki

Cebulę kroimy na małe kawałki. Powoli smażymy na maśle i oleju na patelni lub garnku przez 30 minut, dopóki cebula nie utraci wody i nie zmięknie. Dodajemy cukier i smażymy do uzyskania brązowego koloru przez kolejne 20 minut.

2. Łączenie smaków

wołowy wywar 1 litr  wino białe półsłodkie  1 decylitr  tymianek ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól

W garnku mieszamy cebulę, wywar wołowy, wino, tymianek, pieprz i sól według smaku. Gotujemy 20 minut, aby uwolnić i połączyć smaki.

3. Zapiekanie z bagietką i serem

bagietka  ser Gruyère 140 gramów

Zupę przelewamy do żaroodpornego naczynia, na dnie układamy pokrojoną w krążki bagietkę (lub chleb tostowy), posypujemy startym serem i zapiekamy przez około 10 minut przy 220 stopniach Celsjusza.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie