Zaśnieżone drzewka
Przepis na delikatne czekoladowe drzewka ozdobione białą polewą.
przepis,fotoprzepis,czekolada 85%,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 80 | gramów | |
czekolada 85% | 100 | gramów | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
masło | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
polewa z białej czekolady | 100 | gramów | |
powidło porzeczkowe | 1 | sztuka | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • masło 200 gramów • cukier puder 80 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • kakao proszek 1 łyżka
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki, później dodajemy je razem z żółtkiem do mąki.
2. Wyrabiamy ciasto
czekolada 85% 100 gramów
Na koniec dodajemy drobno startą gorzką czekoladę. Ugniatamy ciasto rękami i robimy z niego kulę, którą odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
3. Wykrajanie
Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć 3 mm grubości. Następnie wykrawamy z niego gwiazdki w trzech wielkościach.
4. Pieczenie
Gwiazdki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 150 ° C. Upieczone gwiazdki odstawiamy, aby wystygły.
5. Łączenie
powidło porzeczkowe 1 sztuka
Później łączymy je powidłem. Kładziemy na sobie trzy gwiazdki tak, aby powstała choinka.
6. Polewamy polewą
polewa z białej czekolady 100 gramów
Choinki potem polewamy roztopioną białą polewą.
Smacznego!