PRZEPISY

Zaśnieżone drzewka

Zaśnieżone drzewka

Przepis na delikatne czekoladowe drzewka ozdobione białą polewą.

przepis,fotoprzepis,czekolada 85%,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder80gramów
czekolada 85%100gramów
kakao proszek1łyżka
masło200gramów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
polewa z białej czekolady100gramów
powidło porzeczkowe1sztuka
proszek do pieczenia1łyżeczka
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  masło 200 gramów  cukier puder 80 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  kakao proszek 1 łyżka

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki, później dodajemy je razem z żółtkiem do mąki.

2. Wyrabiamy ciasto

czekolada 85% 100 gramów

Na koniec dodajemy drobno startą gorzką czekoladę. Ugniatamy ciasto rękami i robimy z niego kulę, którą odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.

3. Wykrajanie

Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć 3 mm grubości. Następnie wykrawamy z niego gwiazdki w trzech wielkościach.

4. Pieczenie

Gwiazdki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 150 ° C. Upieczone gwiazdki odstawiamy, aby wystygły.

5. Łączenie

powidło porzeczkowe 1 sztuka

Później łączymy je powidłem. Kładziemy na sobie trzy gwiazdki tak, aby powstała choinka.

6. Polewamy polewą

polewa z białej czekolady 100 gramów

Choinki potem polewamy roztopioną białą polewą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się