swiatwemnie.pl

Zaśnieżone ciasto biszkoptowe

Łagodny placek z kokosowo - biszkoptowego ciasta, kremu kakaowego, biszkoptów, ozdobiony kremem śmietanowym.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie: 
 

 

 
 
  • zdjęcia & komentarze
  • składniki
  • przepis

1. 

jajka kurze 6 sztuk  cukier kryształ 6 łyżek  cukier waniliowy 10 g  wiórki kokosowe 6 łyżek  mąka chlebowa pszenna T750 5 łyżek  proszek do pieczenia 15 g  dżem truskawkowy 200 g

Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier i utrzyj je na pianę. Potem mieszając dodaj kokos, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto piecz na natłuszczonej i posypanej mąką blasze w temperaturze 180-200 °C, przez około 10 minut. Upieczone ciasto posmaruj dżemem.

2. 

biszkopty  mleko półtłuste 1,5% 200 ml  cukier waniliowy 5 g

Biszkopty namaczaj w przegotowanym mleku z cukrem waniliowym i układaj je na posmarowanym dżemem cieście.

3. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  budyń waniliowy - proszek 40 g  masło 250 g  cukier puder 8 łyżek  kakao proszek 3 łyżki

Odlej część zimnego mleka, a resztę zacznij gotować. W oddzielonej części rozmieszaj budyń waniliowy albo skrobię kukurydzianą i dolej do gotującego się mleka. Ugotuj gęsty budyń i odstaw go, aby wystygł. Miękkie masło utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj do niego ugotowany budyń i kakao. Wszystko wymieszaj na gładki krem, którym następnie natrzyj biszkopty.

Przygotowanie kremu

4. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 ml  cukier waniliowy 10 g

Ze śmietany 33% i cukru ubij gęstą pianę i rozsmaruj ją na wierzchu ciasta. Za pomocą widelca zrób ozdobne wzory, a następnie odłóż ciasto w chłodne miejsce. Pokrój na kawałki i podawaj.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Powered by Master_CMS 7  •  Zalogować się