PRZEPISY

Zaśnieżone ciasto biszkoptowe

Zaśnieżone ciasto biszkoptowe

Delikatne ciasto z kokosowo - biszkoptowego ciasta, kremu kakaowego, biszkoptów, ozdobione kremem śmietanowym.

przepis,fotoprzepis,biszkopty,kakao proszek,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

biszkopty-
budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier kryształ6łyżek
cukier puder8łyżek
cukier waniliowy25gramów
jajka kurze6sztuk
kakao proszek3łyżki
masło250gramów
mleko półtłuste 1,5%600mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7505łyżek
powidło truskawkow200gramów
proszek do pieczenia15gramów
wiórki kokosowe6łyżek
śmietana do ubijania (30-33%)400mililitrów

 

Przepis

1. 

jajka kurze 6 sztuk  cukier kryształ 6 łyżek  cukier waniliowy 10 gramów  wiórki kokosowe 6 łyżek  mąka chlebowa pszenna T750 5 łyżek  proszek do pieczenia 15 gramów  powidło truskawkow 200 gramów

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na pianę. Potem mieszając dodajemy kokos, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto pieczemy na natłuszczonej i posypanej mąką blasze w temperaturze 180-200 °C, przez około 10 minut. Upieczone ciasto smarujemy dżemem.

2. 

biszkopty  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  cukier waniliowy 5 gramów

Biszkopty moczymy w przegotowanym mleku z cukrem waniliowym i układamy je na posmarowanym dżemem płacie.

3. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  masło 250 gramów  cukier puder 8 łyżek  kakao proszek 3 łyżki

Odlewamy część zimnego mleka, a resztę zagotowujemy. W oddzielonej części mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy, aby wystygł. Miękkie masło ubijamy z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy do niego ugotowany budyń i kakao. Wszystko mieszamy na gładki krem. Krem równomiernie nakładamy na biszkopty.

4. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów  cukier waniliowy 10 gramów

Ze śmietany 33% i cukru ubijamy gęstą pianę i rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta. Za pomocą widelca robimy ozdobne wzory, a następnie odkładamy ciasto w chłodne miejsce. Kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie