PRZEPISY

Zapiekane ziemniaczane kluski z kurczakiem

Zapiekane ziemniaczane kluski z kurczakiem

Przepis na przygotowanie ziemniaczanych klusek, zapiekanych z mięsem z kurczaka i warzywami.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,piersi z kurczaka,Kurczak

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczek z Orawy100gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek2ząbki
groszek50gramów
jajka kurze1sztuka
kukurydza konserwowa80gramów
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
piersi z kurczaka300gramów
przyprawa warzywna3łyżeczki
ser półtwardy100gramów
ser topiony60gramów
sól1
sól1łyżeczka
ziemniaki430gramów
śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

ziemniaki 430 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 ĆL  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów

Ziemniaki obieramy i trzemy na drobno. Dodajemy jajka, sól, mąkę i wyrabiamy pół gęste ciasto.

2. 

Kluski gotujemy w słonej wodzie około 3 - 4 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

3. Przygotowanie drobiowej mieszanki

boczek z Orawy 100 gramów

Boczek szklimy na odrobinie oleju.

4. 

piersi z kurczaka 300 gramów  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  przyprawa warzywna 3 łyżeczki

Dodajemy mięso z kurczaka pokrojone na małe kawałki. Solimy, pieprzymy i chwilkę smażymy.

5. 

groszek 50 gramów  kukurydza konserwowa 80 gramów

Dodajemy groszek i kukurydzę.

6. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  ser topiony 60 gramów  czosnek 2 ząbki

Po chwili zalewamy śmietaną, dodajemy ser topiony i czosnek. Sos chwilę gotujemy, aż się ser roztopi.

7. 

Do naczynia żaroodpornego albo na małej brytfannie warstwami kładziemy kluski.

8. 

Kluski zalewamy drobiową mieszanką i pieczemy na 200°C około 15 minut.

9. 

ser półtwardy 100 gramów

Potem kluski wyciągamy, posypujemy startym serem.

10. 

Zapiekamy jeszcze 5 minut aż się ser roztopi.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie