Zapiekane faszerowane pieczarki
Potrawa dobra nie tylko na Halloween. Przypomina przerażającą głowę pełną robaków :). Podajemy z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,cebula,wieprzowe mięso mielone,pieczarki,Wieprzowina,Halloween,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
mielona czerwona papryka | ½ | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
pieczarki | 600 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
wieprzowe mięso mielone | 300 | gramów | |
woda | 1 | decylitr |
Przepis
1. Przygotowanie farszu
cebula 1 sztuka • olej słonecznikowy 30 mililitrów • wieprzowe mięso mielone 300 gramów • sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka ½ łyżeczki • woda 1 decylitr
Cebulę na drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy mielone mięso, sól, mieloną czerwoną paprykę, chwilę smażymy, podlewamy wodą i 15 minut dusimy pod pokrywką.
2.
pieczarki 600 gramów
Pieczarki myjemy, obieramy i ostrożnie usuwamy im trzony, abyśmy nie uszkodzili kapelusików. Trzony pieczarek na drobno siekamy i po 15 minutach dodajemy do mięsa, dalej wszystko razem dusimy jeszcze 10 minut.
3. Faszerujemy i zapiekamy
Farszem napełniamy pieczarki, układamy na suchą blachę w uprzednio rozgrzanym piekarniku i 10 minut zapiekamy.
Smacznego!