Wieprzowina cygańska
Łatwy i szybki sposób na przysmak znany z jarmarków, odpustów i winobrania. Można go również przygotować z mięsa drobiowego, które jest lepsze dla dzieci.
przepis,fotoprzepis,karkówka wieprzowa,cebula,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka | 6 | sztuk | |
cebula | 400 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
karkówka wieprzowa | 800 | gramów | |
mielona czerwona papryka | - | ||
musztarda stołowa | 0 | ||
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
sól | - |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa
karkówka wieprzowa 800 gramów • sól • musztarda stołowa • mielona czerwona papryka • czarny pieprz mielony
Z wieprzowej karkówki usuwamy kości i kroimy na 6 kotletów. Wyklepujemy je na cienko. Kładziemy je na desce, solimy, smarujemy musztardą, posypujemy mieloną czerwoną papryką i pieprzem.
2. Przygotowanie cebuli
cebula 400 gramów
Kotlety układamy na siebie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
3. Smażymy cygańską
olej słonecznikowy 50 mililitrów
Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i kładziemy na nim mięso. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 4 minuty.
4.
Mięso odkrywamy, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez 4 minuty odkryte.
5. Smażymy cebulę
Mięso ściągamy z patelni i przykrywamy aby nie wystygło. Na patelnię z sosem dajemy cebulę i czasem mieszając, dusimy ją pod przykryciem przez 4 minuty.
6.
bułka 6 sztuk • musztarda stołowa
Duże bułki przekrawamy i smarujemy jedną połówkę musztardą, według smaku.
7.
Na musztardę kładziemy ciepłe mięso.
8.
Na mięsie kładziemy usmażoną cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki.
Smacznego!