PRZEPISY

Wieprzowe rolki (hiszpański ptaszek) w parowarze

Wieprzowe rolki (hiszpański ptaszek) w parowarze

Ulubione hiszpańskie ptaszki z wieprzowego mięsa przygotowane w parowarze.

przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,jajka kurze,parówki drobiowe,Wieprzowina,Przepisy do parowaru

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

Udo wieprzowe1000gramów
czarny pieprz mielony-
jajka kurze3sztuki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
musztarda stołowa-
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
ogórek konserwowy117gramów
parówki drobiowe100gramów
pieczarki150gramów
ryż350gramów
sól0
woda50mililitrów

 

Przepis

1. 

Udo wieprzowe 1000 gramów  jajka kurze 3 sztuki  parówki drobiowe 100 gramów  czarny pieprz mielony  sól  musztarda stołowa  ogórek konserwowy 117 gramów

Wieprzowe mięso myjemy, kroimy na plasterki i wyklepujemy. Każdy plasterek solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i kładziemy na niego kawałek ogórka, część ugotowanego jajka i parówkę. Mięso zawijamy i łączymy wykałaczką, ewentualnie związujemy nitką.

2. 

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  sól

Posypujemy mieloną czerwoną papryką, solą i wkładamy do pierwszego (dolnego) pojemnika parowaru. Nastawiamy czas parzenia na 60 minut.

3. 

ryż 350 gramów  pieczarki 150 gramów

Po 20 minutach parzenia mięsa dokładamy drugi pojemnik, do którego mamy włożoną miskę do gotowania ryżu z ryżem. Ryż kilka razy na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą, odstawiamy do odcieczenia, wkładamy do pojemnika na gotowanie ryżu, solimy, zalewamy wodą około 1,5 cm nad wierzch ryżu. Wszystko razem dalej parzymy. 10 minut przed końcem parzenia dodajemy trzeci pojemnik z umytymi i pokrojonymi pieczarkami.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  woda 50 mililitrów

Sparzone pieczarki wkładamy do garnka i zalewamy wywarem, który wytworzył nam się podczas parzenia w pojemniku parowaru. Garnek stawiamy na kuchence, zawartość doprowadzamy do wrzenia i dolewamy do niego mąkę wymieszaną z około 0,5 ml wody. Gotujemy sos, który doprawiamy wegetą.

5. 

Z hiszpańskich ptaszków usuwamy wykałaczki, albo nici i podajemy z ryżem, polane sosem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie