PRZEPISY

Wielkanocna chałka

Wielkanocna chałka

Smaczne ciasto w sam raz na Śmigus Dyngus.

przepis,fotoprzepis,rodzynki,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,migdały płatki,Ciasta,Wielkanoc

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Kategorie

Ciasta  Wielkanoc  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ200gramów
jajka kurze4sztuki
migdały płatki30gramów
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501kilogram
olej słonecznikowy9łyżek
rodzynki150gramów
rum4łyżki
skórka z cytryny½łyżeczki
sól-
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. Rodzynki moczymy w rumie

rodzynki 150 gramów  rum 4 łyżki

Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy je rumem. Rodzynki wsiąkną część rumu.

2. Rozczyn

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ

Do 200 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Rozczyn odkładamy żeby wyrósł.

3. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 1 kilogram  cukier kryształ 200 gramów  skórka z cytryny ½ łyżeczki  olej słonecznikowy 9 łyżek  jajka kurze 3 sztuki  sól

Do miski dajemy mąkę, jajka, cukier, resztę mleka, olej, szczyptę soli, skórkę z cytryny i rodzynki namoczone w rumie. Na koniec dodajemy rozczyn. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto, które odkładamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  migdały płatki 30 gramów

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa bochenki. Obydwa kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.

5. Pieczemy

Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30 - 40 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie