Wielkanocna chałka
Smaczne ciasto w sam raz na Śmigus Dyngus.
przepis,fotoprzepis,rodzynki,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,migdały płatki,Ciasta,Wielkanoc
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 200 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
migdały płatki | 30 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | kilogram | |
olej słonecznikowy | 9 | łyżek | |
rodzynki | 150 | gramów | |
rum | 4 | łyżki | |
skórka z cytryny | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1. Rodzynki moczymy w rumie
rodzynki 150 gramów • rum 4 łyżki
Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy je rumem. Rodzynki wsiąkną część rumu.
2. Rozczyn
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ
Do 200 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Rozczyn odkładamy żeby wyrósł.
3. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 1 kilogram • cukier kryształ 200 gramów • skórka z cytryny ½ łyżeczki • olej słonecznikowy 9 łyżek • jajka kurze 3 sztuki • sól
Do miski dajemy mąkę, jajka, cukier, resztę mleka, olej, szczyptę soli, skórkę z cytryny i rodzynki namoczone w rumie. Na koniec dodajemy rozczyn. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto, które odkładamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
4.
jajka kurze 1 sztuka • migdały płatki 30 gramów
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa bochenki. Obydwa kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.
5. Pieczemy
Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30 - 40 minut.
Smacznego!