PRZEPISY

Waniliowo truskawkowy tort walentynkowy

Waniliowo truskawkowy tort walentynkowy

Zaskoczcie swoją ukochaną osobę na Walentynki tym łatwym a zarazem doskonałym waniliowo truskawkowym tortem. Poradzi sobie z nim nawet początkujący :)

przepis,fotoprzepis,kompot truskawkowy,mleko półtłuste 1,5%,budyń waniliowy w proszku,Torty,Walentynki

Torty

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Torty  Walentynki  

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier kryształ8łyżek
cukier puder100gramów
cukier puder7łyżek
cukier waniliowy2sztuki
jajka kurze6sztuk
kompot truskawkowy200gramów
margaryna100gramów
masło200gramów
mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
mleko w proszku100gramów
mąka luksusowa pszenna T55010łyżek
olej słonecznikowy1łyżka
polewa czekoladowa-
powidło truskawkow100gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
woda9łyżek

 

Przepis

1. Przygotowanie spodu

jajka kurze 6 sztuk  cukier kryształ 8 łyżek  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 1 łyżka  woda 9 łyżek  mąka luksusowa pszenna T550 10 łyżek  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i mieszamy do piany. Stopniowo dodajemy olej i wodę. Dodajemy ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2. Pieczenie

Ciasto wylewamy na okrągłą tortową formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C około 15-20 minut.

3. 

Wystudzony spód przekrawamy wzdłuż na dwie połówki.

4. 

powidło truskawkow 100 gramów  kompot truskawkowy 200 gramów

Smarujemy go truskawkowym dżemem i układamy pokrojone truskawki.

5. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  masło 200 gramów  cukier puder 7 łyżek

W niewielkiej ilości ziemnego mleka mieszamy budyń "Złoty kłos" z cukrem, wlewamy do reszty wrzącego mleka i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Stopniowo dodajemy miękkie masło. Ubijamy gładki krem.

6. Nadziewanie

Na spód wysmarowany dżemem z truskawkami smarujemy krem i wyrównujemy. Przykrywamy drugą połówką spodu.

7. 

Tort smarujemy resztą kremu i wygładzamy wierzch i boki.

8. Przygotowanie białej masy

margaryna 100 gramów  cukier puder 100 gramów  mleko w proszku 100 gramów

Twardy tłuszcz, cukier i suszone mleko razem mieszamy. Na pocukrzonym woreczku foliowym rozwałkowujemy mniej więcej na wielkość tortu i za pomocą wałka przenosimy na tort. Brzegi odcinamy.

9. Dekorowanie

polewa czekoladowa

Z resztek możemy powycinać serduszka, które układamy na torcie. Według gustu dekorujemy czekoladową polewą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie