Twarogowy deser z brzoskwiniami
Lekki i orzeźwiający deser na kruchym cieście ze słodkim twarogiem i brzoskwiniami.
przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Brzoskwinie,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
Brzoskwinie | 500 | gramów | |
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier kryształ | 6 | łyżek | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
masło | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 50 | gramów | |
skórka z cytryny | - | ||
sól | ¼ | łyżeczki | |
twaróg granulowany | 500 | gramów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • masło 100 gramów • cukier kryształ 50 gramów • sól ¼ łyżeczki
Z mąki, masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy ciasto, które odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki.
2.
twaróg granulowany 500 gramów • cukier kryształ 5 łyżek • skrobia kukurydziana 50 gramów • skórka z cytryny • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • żółtko jajka 2 sztuki
Mieszamy twaróg, żółtka, śmietanę, cukier, skórkę z cytryny i skrobię.
4.
Ciasto wkładamy do brytfanny i rozciągamy palcami jego krawędzie po bokach.
5.
Wlewamy twarogową masę.
7.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200⁰C przez 60 minut, aż nabierze złotego koloru.
Smacznego!