Twarogowe osie gniazda
Ciasteczka, po których zostaną tylko okruszki.
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mąka luksusowa pszenna T550,twaróg granulowany,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 70 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 75 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 175 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżeczka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 350 | gramów | |
rodzynki | 100 | gramów | |
sól | - | ||
twaróg granulowany | 500 | gramów | |
świeże drożdże | 10 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 175 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka • świeże drożdże 10 gramów
W ciepłym mleku mieszamy cukier, mąkę i drożdże. Odstawiamy by zrobił się rozczyn.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 350 gramów • cukier kryształ 20 gramów • sól • jajka kurze 1 sztuka • masło 75 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko i roztopione masło.
3.
Dolewamy rozczyn.
4.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
5.
twaróg granulowany 500 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • cukier waniliowy 10 gramów
Twaróg mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym.
6.
jajka kurze 1 sztuka
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt 40x30 cm. Smarujemy go roztrzepanym jajkiem.
7.
rodzynki 100 gramów • cukier kryształ 50 gramów
Równomiernie rozsmarowujemy twaróg, posypujemy cukrem i umytymi rodzynkami.
8.
Zawijamy w roladę i kroimy na 2 cm szerokie kółeczka.
9.
Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je rozgniatamy, smarujemy jajkiem.
10.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!