PRZEPISY

Twarogowe osie gniazda

Twarogowe osie gniazda

Ciasteczka, po których zostaną tylko okruszki.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mąka luksusowa pszenna T550,twaróg granulowany,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ70gramów
cukier kryształ1łyżeczka
cukier puder-
cukier waniliowy10gramów
jajka kurze2sztuki
masło75gramów
mleko półtłuste 1,5%175mililitrów
mąka luksusowa pszenna T5501łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T550350gramów
rodzynki100gramów
sól-
twaróg granulowany500gramów
świeże drożdże10gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 175 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  świeże drożdże 10 gramów

W ciepłym mleku mieszamy cukier, mąkę i drożdże. Odstawiamy by zrobił się rozczyn.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 350 gramów  cukier kryształ 20 gramów  sól  jajka kurze 1 sztuka  masło 75 gramów

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko i roztopione masło.

3. 

Dolewamy rozczyn.

4. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

5. 

twaróg granulowany 500 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  cukier waniliowy 10 gramów

Twaróg mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym.

6. 

jajka kurze 1 sztuka

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt 40x30 cm. Smarujemy go roztrzepanym jajkiem.

7. 

rodzynki 100 gramów  cukier kryształ 50 gramów

Równomiernie rozsmarowujemy twaróg, posypujemy cukrem i umytymi rodzynkami.

8. 

Zawijamy w roladę i kroimy na 2 cm szerokie kółeczka.

9. 

Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je rozgniatamy, smarujemy jajkiem.

10. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

11. 

cukier puder

Jeszcze ciepłe posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie