PRZEPISY

Tort Malakoff z mascarpone

Tort Malakoff z mascarpone

Tradycyjny ulubiony tort którego podstawą są biszkopty. Na tort Malakoff jest wiele przepisów a my wam oferujemy jeden z tych najlepszych.

przepis,fotoprzepis,długie biszkopty,mascarpone,migdały płatki,Torty,Ciasta kremowe,Bez pieczenia

Torty

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier puder100gramów
cukier waniliowy10gramów
długie biszkopty320gramów
kawa rozpuszczalna2łyżeczki
mascarpone250gramów
masło125gramów
migdały płatki50gramów
mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
rum3łyżki
woda150mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)150mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie biszkoptów

długie biszkopty 320 gramów

Potrzebną ilość biszkoptów obcinamy na wysokość formy na tort. Formę wykładamy folią spożywczą i biszkopty dookoła formy układamy.

2. Krem

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  cukier waniliowy 10 gramów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy budyń. Odstawiamy żeby dobrze wystygł.

3. 

masło 125 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło mieszamy z cukrem na gładką masę.

4. 

Do masła dodajemy wystudzony budyń.

5. 

mascarpone 250 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów

Dodajemy mascarpone i ubitą śmietanę do ubijania.

6. 

woda 150 mililitrów  kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  rum 3 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Wodę mieszamy z kawą rozpuszczalną i rumem i wylewamy ją na płytką miskę. W drugiej misce przygotowujemy sobie mleko. W mleku stopniowo maczamy biszkopty które mamy ułożone po obwodzie formy. Biszkopty nie moczymy długo, żeby nam bardzo nie namokły.

7. 

W kawie moczymy kolejne biszkopty i układamy je na dno formy.

8. 

Na biszkopty warstwowo nakładamy ponad jedną trzecią kremu.

9. 

Na krem ponownie układamy biszkopty namoczone w kawie. Znów warstwowo dajemy krem, z którego zostawiamy około 4 - 5 stołowych łyżek w misce. Znów kładziemy warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Te smarujemy odłożonym kremem.

10. 

migdały płatki 50 gramów

Wierzch tortu posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy na noc do lodówki.

11. 

Na drugi dzień serwujemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie