Szpinakowe muffinki
Przepis na przygotowanie nietradycyjnych słonych muffinek, o wspaniałym smaku i ciekawym kolorze.
przepis,fotoprzepis,mrożony szpinak,ser półtwardy,ser Mozzarella,Słone przekąski,
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
masło | 50 | gramów | |
mielona gałka muszkatołowa | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mrożony szpinak | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
ser Mozzarella | 70 | gramów | |
ser półtwardy | 70 | gramów | |
sól | - |
Przepis
1.
mrożony szpinak 150 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • ser półtwardy 70 gramów • ser Mozzarella 70 gramów • masło 50 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • sól • czarny pieprz mielony • mielona gałka muszkatołowa
Mrożony szpinak odmrażamy i wyciskamy z niego wodę. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szpinakiem i startymi serami. W drugiej misce ubijamy jajka z roztopionym letnim masłem, mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obydwie mieszanki łączymy i mieszamy. Jeśli się nam wydaje mało słona możemy dosolić albo dopieprzyć.
2.
Rozgrzewamy piekarnik a ciasto rozdzielamy do przygotowanych foremek do wysokości około 2/3 (polecam użyć silikonowe foremki do których się muffinki po upieczeniu w ogóle nie lepią, jeśli używamy metalową blaszkę na muffiny polecam wysmarować masłem i posypać mąką).
3.
Pieczemy na złoty kolor na średnim stopniu około 20 minut. Podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego!