PRZEPISY

Szarpany Makowo - Wiśniowy strudel

Szarpany Makowo - Wiśniowy strudel

Tradycyjny przepis na najlepszy strudel, tak jak się go nasza babcia nauczyła od swojej babci. Składniki na ciasto są na dwa strudle z kilograma mąki. Możecie sobie zrobić jeden makowy a drugi np: twarogowy albo jabłkowy.

przepis,fotoprzepis,wiśnie,mak mielony,Strudle

Strudle

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2łyżki
jajka kurze1sztuka
mak mielony150gramów
masło120gramów
mąka luksusowa (00 extra)1kilogram
ocet1
sól-
wiśnie500gramów
woda2decylitry

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa (00 extra) 1 kilogram

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę.

2. 

woda 2 decylitry  ocet 1 Pl

Do letniej wody dodajemy ocet i mieszamy.

3. 

jajka kurze 1 sztuka  masło 60 gramów  sól

Dodajemy jajka, szczyptę soli i miękkie masło. Na początku mieszamy nożem kuchennym a później mieszamy rękami. Pod koniec ciastem rzucamy o stolnicę dopóki nie przestanie się zlepiać.

4. 

Ciasto rozdzielamy na dwa równe bochenki i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Przykrywamy nagrzanym, odpowiedniej wielkości garnkiem. Zostawiamy na 45 minut.

5. 

Na stole rozkładamy biały obrus, albo prześcieradło i delikatnie posypujemy mąką. Mąkę rozciągamy po całej powierzchni aby nam się ciasto przy naciąganiu nie lepiło.

6. 

masło 60 gramów

Ciasto zaczynamy naciągać na obrus, na bieżąco skrapiając roztopionym masłem.

7. 

Kontynuujemy naciąganie, dopóki nam się ciasto nie rozrywa. Nie szkodzi jak się miejscami wytworzy dziura. Efektem będzie prawie przeźroczyste ciasto.

8. 

Krawędzie przycinamy po całym obwodzie.

9. Napełnianie ciasta

wiśnie 500 gramów  cukier kryształ 2 łyżki  mak mielony 150 gramów

Na połowę powierzchni ciasta warstwowo kładziemy mielony mak, cukier i wiśnie. Jak chcemy dać wiśnie wypestkowane, trzeba je po drylowaniu odsączyć a ciasto posypać jeszcze bułką tartą.

10. 

Ciasto z trzech stron przekładamy podniesieniem obrusu przez nadzienie, aby przy pieczeniu nadzienie nie wyciekło.

11. 

Kontynuujemy w rolowaniu z szerszej strony za pomocą obrusu.

12. 

Rolkę delikatnie otaczamy na natłuszczoną blachę na kształt podkowy.Skrapiamy resztą rozpuszczonego masła i rozcieramy.

13. 

Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 240°C na złoty kolor.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie