PRZEPISY

Syrop z mniszka lekarskiego (miód)

Syrop z mniszka lekarskiego (miód)

Syrop z mniszka lekarskiego używamy nie tylko do herbaty podczas choroby,ale możemy go używać jako słodzik przy przygotowywaniu ciast i ciasteczek.Mimo iż po ugotowaniu w syropie zostaje mała ilość leczniczych substancji,syrop pomaga przy wielu chorobach.

przepis,fotoprzepis,mniszek lekarski,Syropy i herbaty,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Syropy i herbaty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier trzcinowy2kilogramów
cytryna250gramów
mniszek lekarski500gramów
woda2

 

Przepis

1. 

mniszek lekarski 500 gramów  woda 2 L  cytryna 250 gramów

Podczas słonecznego dnia zbieramy około 600 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego. Kwiaty zbieramy w przyrodzie, na czystych łąkach, albo w ogródkach gdzie nie chodzą domowe zwierzęta i oczywiście z daleka od dróg. Odstawiamy je na około 2 godziny rozsypane na białym prześcieradle, aby z nich wyszły ewentualne robaczki. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy umyte, pokrojone bio cytryny, doprowadzamy do wrzenia i 15 minut gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny do nasiąknięcia.

2. 

Nasiąknięte kwiaty przecedzamy i wyciskamy. Doprowadzamy do wrzenia.

3. 

cukier trzcinowy 2 kilogramów

Dosypujemy cukier i powoli gotujemy dwie godziny.

4. 

Gorący syrop nalewamy do butelek, ...

5. 

... albo większych słoiczków, obracamy do góry dnem aby dobrze chwyciły zakrętki i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej syrop (miód) przechowywać w lodówce. Podczas ostudzania odpowiednio zgęstnieje, ale nie tak jak prawdziwy pszczeli miód. Z wymienionej ilości składników uzyskamy około 2 litry tego smacznego zdrowego słodziutkiego syropu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie