swiatwemnie.pl

Świąteczne truskawkowe ciasto

Wyśmienite ciasto z delikatnym biszkoptem, napełnione truskawkowym nadzieniem, lekkim budyniowym kremem oraz bitą śmietaną, które się świetnie nadaje na świąteczne okazje.

 

Ilość porcji: 35

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie: 
  

 

 
 
  • zdjęcia & komentarze
  • składniki
  • przepis

1. Biszkopt

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 200 g  woda 100 ml  olej słonecznikowy 100 ml  mąka chlebowa pszenna T750 210 g  proszek do pieczenia 15 g

Żółtka ubijamy z cukrem kryształem na pianę. Ubijając stopniowo dodajemy olej i wodę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Biszkopt

2. 

białko jajka 5 sztuk  sól ¼ łyżeczki

Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do żółtek.

3. 

Ciasto dzielimy na dwie połowy, wlewamy do wysmarowanej i posypanej mąką blachy i pieczemy stopniowo dwa płaty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut.

4. 

dżem truskawkowy

Upieczony płat smarujemy truskawkowym dżemem, a na nie kładziemy drugie upieczone ciasto.

5. Truskawkowe nadzienie

kompot truskawkowy 800 ml  cukier waniliowy 2 sztuki  budyń waniliowy w proszku 2 łyżki  cukier kryształ 3 łyżki

Truskawki wylewamy z puszki wraz z sokiem i zgniatamy je. Dodajemy budyń w proszku, cukier waniliowy, cukier kryształ, porządnie mieszamy, przelewamy do garnuszka i gotujemy gęsty krem.

Truskawkowe nadzienie

6. 

Jeszcze gorącym kremem smarujemy ciasto i odstawiamy je, aż krem wystygnie i zgęstnieje na korpusie.

7. Budyniowy krem

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  budyń waniliowy w proszku 40 g  cukier waniliowy 1 sztuka  cukier puder 4 łyżki  masło 250 g

Budyń w proszku z cukrem waniliowym mieszamy w odrobinie mleka a następnie z reszty mleka gotujemy gęsty budyń. Często mieszając ostudzamy budyń. Masło mieszamy z cukrem na pianę i stopniowo dodajemy do schłodzonego kremu budyniowego. Dobrze ubijamy i rozprowadzamy na truskawkowe nadzienie.

Budyniowy krem

8. Bita śmietana

bita śmietana w proszku 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 300 ml

Do zimnego mleka dodajemy śmietanę w proszku i ubijamy na sztywno. Rozprowadzamy na budyniowym kremie.

Bita śmietana

9. 

Wierzch ciasta wyrównujemy i przy pomocy widelca możemy zrobić ozdobne fale. Ciasto odstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

10. 

truskawki  czekolada

Kroimy w kostkę, dekorujemy czekoladowymi wiórkami i świeżymi truskawkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Powered by Master_CMS 7  •  Zalogować się