PRZEPISY

Strucel z serem twarogowym

Strucel z serem twarogowym

Tradycyjny przepis na najlepszy strucel,tak jak się go nasza babcia nauczyła od swojej babci. Składniki na ciasto są na dwa strucle z kilograma mąki. Możecie sobie zrobić jeden z makiem a drugi z np: twarogiem albo jabłkami.

przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa (00 extra),twaróg granulowany,Strudle

Strudle

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Strudle  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2łyżki
jajka kurze1sztuka
masło120gramów
mąka luksusowa (00 extra)1kilogram
ocet1łyżka
sól-
twaróg granulowany250gramów
woda2decylitry

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa (00 extra) 1 kilogram

Mąkę przesiejemy przez sitko na stolnicę.

2. 

woda 2 decylitry  ocet 1 łyżka

Do letniej wody dodajemy ocet i mieszamy.

3. 

jajka kurze 1 sztuka  masło 60 gramów  sól

Dodajemy jajka, szczyptę soli i miękkie masło. Na początku mieszamy kuchennym nożem a później rękami. Na koniec ciastem rzucamy o stolnicę dopóki nie przestanie się kleić.

4. 

Ciasto dzielimy na dwa bochenki równej wielkości i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Przykrywamy rozgrzanym, odpowiedniej wielkości garnkiem. Zostawiamy odleżeć 45 minut.

5. 

Na stole rozkładamy biały obrus albo prześcieradło i delikatnie oprószamy mąką. Mąkę rozciągamy po całej powierzchni aby się nam ciasto przy wyciąganiu nie kleiło.

6. 

masło 60 gramów

Ciasto zaczynamy wyciągać na obrus, po troszkę skrapiając roztopionym masłem.

7. 

Kontynuujemy wyciąganie dopóki się ciasto nie rozrywa. Nie szkodzi jak się miejscami zrobi dziurka. Wynikiem będzie prawie przeźroczyste cieniutkie ciasto.

8. 

Krawędzie przycinamy po całym obwodzie.

9. Wypełnianie ciasta

twaróg granulowany 250 gramów  cukier kryształ 2 łyżki

Połówkę powierzchni ciasta posypujemy twarogiem w którym wcześniej wymieszaliśmy cukier.

10. 

Ciasto z trzech stron przełożymy podniesieniem obrusu przez farsz, aby przy pieczeniu farsz nie wyciekał.

11. 

Kontynuujemy w rolowaniu z szerszej strony za pomocą obrusu.

12. 

Rolkę ostrożnie przerzucamy na natłuszczoną blachę do kształtu podkowy. Skrapiamy resztą rozpuszczonego masła i rozcieramy.

13. 

Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 240°C na złoty kolor.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie