Wszystkie przepisy > Dania główne > Mięso > Wołowina

Steki z wołowiny

Prosty i sprawdzony sposób na przyrządzenie smacznego steku. Patelnię można zastąpić grillem ogrodowym.

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 10 min.

    

Pichcił: 

Ocena: star-orangestar-orangestar-orangestar-greystar-grey

 

Kategorie: 
  

 

 
 
  • zdjęcia & komentarze
  • składniki
  • przepis

1. 

mięso wołowe - antrykot 400 g

Mięso kroimy na 2-3 centymetrowe plastry. Najlepiej jest kupić mięso, które przez dwa - trzy tygodnie wisiało i dojrzewało.

2. 

sól  czarny pieprz mielony  oliwa

Doprawiamy, solimy i nacieramy oliwą. Przed pieczeniem mięso powinno osiągnąć temperaturę pokojową (około 20 minut po wyjęciu z lodówki).

3. 

Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy przez minutę z każdej strony, a następnie dosmażamy według smaku.

4. 

Dla tego typu mięsa zaleca się smażenie przez 2 minut z każdej strony, aby mięso nie było zbyt suche. Przed pierwszym przekrojeniem i spożyciem należy odstawić na 5 minut, aby nie wyciekł sok.

Smacznego!

Najpopularniejsze przepisy

  więcej  

Przepis dnia

Przepisy na potrawy dla dzieci w wieku 12-18 miesięcyPrzepisy na potrawy dla dzieci w wieku 1,5-3 latPrzepisy na potrawy dla dzieci
Przepisy na parowar
Przepisy kuchni słowackiejPrzepisy kuchni francuzkiejPrzepisy kuchni polskiejPrzepisy kuchni czeskiejPrzepisy kuchni włoskiejPrzepisy kuchni azjatyckiej
Przepisy na letnie grilowanieBożonarodzeniowe przepisyHalloweenWielkanocne przepisy
raw food
Sezonowe recepty
vegan
vegatarian

© 2011-2016 NetCorp, s.r.o.  •  Powered by Master_CMS 6  •  Zalogować się