PRZEPISY

Sos serowo - ziemniaczany

Ciepły sos idealny do pieczonej albo grillowanej ryby bądź mięsa.

przepis,fotoprzepis,ser topiony,ser hermelin,ziemniaki,Sosy,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe

Sosy

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula60gramów
czosnek1ząbek
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
ser hermelin50gramów
ser topiony50gramów
sól1łyżeczka
słodka śmietana do gotowania250mililitrów
woda2decylitry
ziemniaki400gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 400 gramów  woda 2 decylitry  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w podanej ilości osolonej wody.

2. 

cebula 60 gramów  czosnek 1 ząbek

W głębokim garnku smażymy na oleju obraną i pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy do niej ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały.

3. 

słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów

Ziemniaki zalewamy śmietaną.

4. 

ser topiony 50 gramów  ser hermelin 50 gramów

Dodajemy pokrojony ser z białą pleśnią na powierzchni oraz ser topiony. Wszystko razem zagotowujemy.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Sos miksujemy, dodajemy mleko i jeszcze raz zagotowujemy. Sos będzie zawierać jeszcze bardzo drobne, niezmiksowane kawałki ziemniaków, cebuli i sera. Jeżeli chcemy, aby sos był zupełnie gładki, musimy go przecedzić.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie