PRZEPISY

Śmietanowy szpinak z jajkiem sadzonym

Śmietanowy szpinak z jajkiem sadzonym

Klasyczny obiad na Wielki Czwartek.

przepis,fotoprzepis,mrożony szpinak ze śmietaną,ziemniaki,jajka kurze,Dania wegetariańskie,,Bezglutenowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

czosnek3ząbki
jajka kurze6sztuk
kminek½łyżeczki
masło-
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mrożony szpinak ze śmietaną900gramów
olej słonecznikowy20mililitrów
przyprawa warzywna-
skrobia kukurydziana30gramów
sól2.5łyżeczki
woda-
ziemniaki900gramów

 

Przepis

1. Śmietanowy szpinak

mrożony szpinak ze śmietaną 900 gramów  sól 1 łyżeczka  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  skrobia kukurydziana 30 gramów  czosnek 3 ząbki

Mrożony szpinak wkładamy do garnka, dodajemy sól i powolnym podgrzewaniem roztapiamy. W mleku mieszamy skrobię, którą wlewamy do rozmrożonego śmietanowego szpinaku. Gotujemy aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.

2. Gotowanie ziemniaków

ziemniaki 900 gramów  woda  sól 1.5 łyżeczki  kminek ½ łyżeczki  masło

Ziemniaki obieramy, kroimy na półksiężyce, gotujemy w wodzie z solą i kminkiem. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do ziemniaków kawałek masła.

3. Jajko sadzone

jajka kurze 6 sztuk  olej słonecznikowy 20 mililitrów  przyprawa warzywna

Jajka rozbijamy do miski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy jajka, solimy i przykrywamy pokrywką. Smażymy jajka sadzone.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie