PRZEPISY

Śmietanowe pogacze

Śmietanowe pogacze

Kruche śmietanowe pogacze, posypane tartym serem, nadają się na każdą uroczystość. Przygotowanie ich jest o tyle łatwiejsze ponieważ nie są z ciasta drożdżowego.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)150gramów
masło250gramów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
ocet1łyżeczka
sól2łyżeczki
twardy ser-
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  masło 250 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 gramów  ocet 1 łyżeczka  sól 2 łyżeczki

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

2. 

Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1cm. Foremką na pogacze albo małą szklanką wykrawamy pogacze.

3. 

twardy ser

Pogacze układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy tartym serem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut na złoty kolor.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie