PRZEPISY

Słodko - kwaśna zupa z ziemniakami i ciecierzycą

Słodko - kwaśna zupa z ziemniakami i ciecierzycą

Gęsta mleczna zupa o delikatnym marchewkowym smaku.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,ciecierzyca sterylizowana,Zupy jarzynowe

Zupy jarzynowe

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

ciecierzyca sterylizowana300gramów
cukier kryształ2łyżeczki
marchew100gramów
mleko półtłuste 1,5%½litra
mąka chlebowa pszenna T75040gramów
ocet2łyżki
oliwa3łyżki
sól1.5łyżeczki
woda1litr
ziemniaki400gramów

 

Przepis

1. 

marchew 100 gramów  oliwa 3 łyżki  ziemniaki 400 gramów

Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchewkę trzemy na grubo i smażymy w garnku na oleju. Ziemniaki kroimy na małe kostki i dodajemy je do marchewki.

2. 

sól 1.5 łyżeczki  woda 1 litr

Solimy i dolewamy wody. Gotujemy do miękkości ziemniaków (15 minut).

3. 

ciecierzyca sterylizowana 300 gramów

Dodajemy sterylizowaną, albo uprzednio na miękko ugotowaną suchą ciecierzycę.

4. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów  cukier kryształ 2 łyżeczki  ocet 2 łyżki

W mleku mieszamy mąkę i zawiesinę wlewamy do zupy. Zagotowujemy, cukrzymy i odstawiamy z ognia. Po łyżeczce dodajemy ocet według smaku.

5. 

Pojedyncze porcje według smaku dosalamy, ewentualnie dodajemy cukru lub dokwaszamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie