PRZEPISY

Salceson

Salceson

Kilogram tego najlepszego domowego wieprzowego salcesonu, którego wysoka jakość jest gwarantowana.

przepis,fotoprzepis,raciczki wieprzowe,wieprzowy język,łopatka wieprzowa,czosnek,Mięso,Przekąski,Ostatki,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Mięso

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula1sztuka
cebula-
czarny pieprz cały1łyżeczka
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek15ząbków
ocet-
raciczki wieprzowe800gramów
sól½łyżeczki
sól-
wieprzowy język400gramów
woda0
łopatka wieprzowa800gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie i gotowanie

raciczki wieprzowe 800 gramów  wieprzowy język 400 gramów  łopatka wieprzowa 800 gramów  cebula 1 sztuka  czosnek 5 ząbków  czarny pieprz cały 1 łyżeczka  woda

Dwie raciczki dobrze myjemy, i usuwamy z nich owłosione części. Myjemy też ozorki i mięso. Cebulę i czosnek obieramy. Składniki wkładamy do garnka, zalewamy wodą zarówno z mięsem, dodajemy sól i pieprz. Zawartość garnka gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny.

2. 

Po 1,5 godziny mięso i ozorki wyciągamy a raciczki dalej gotujemy aż się zaczną rozpadać - około 1 godziny.

3. Wieprzowy ozorek

Jak ozorki trochę się ostudzą ściągamy z nich skórę, usuwamy ewentualne kostki i bardzo miękkie części znajdujące się u podstawy ozorka i pod ozorkiem.

4. 

Potem ozorki kroimy na grubsze kawałki - około dwu centymetrowe.

5. Wieprzowe mięso

Ostudzone mięso też kroimy na grubsze kawałki. Ozorki i mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy żeby nie wyschły, podczas gdy będziemy przygotowywać pastę z raciczek.

6. Pasta z raciczek

Ugotowane raciczki wyciągamy z wywaru, odstawiamy do wychłodnięcia i obieramy. Usuwamy wszystkie kostki i chrząstki.

7. 

czosnek 10 ząbków

Ugotowane części raciczek wkładamy razem z czosnkiem do miksera kuchennego i rozdrabniamy na drobno, ewentualnie możemy je zmielić w młynku do mięsa.

8. Salceson

sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Pastę z raciczek dodajemy do pokrojonego mięsa, solimy, pieprzymy i dobrze mieszamy.

9. 

Dodajemy 3 małe chochelki wywaru i ponownie mieszamy. Według smaku i potrzeby możemy jeszcze dosolić.

10. 

Do szynkowaru wkładamy woreczek na salceson i do niego wkładamy salcesonową masę.

11. 

Woreczek zamykamy i przykrywamy tłoczkiem (część szynkowaru), który salceson przyciśnie. Jak nie mamy szynkowaru, możemy masę włożyć do woreczka na salceson, woreczek zamknąć i obciążony włożyć do lodówki. W lodówce zostawiamy do stężenia na 12 godzin.

12. 

Stężony salceson wyciągamy i usuwamy woreczek.

13. 

Kroimy na plasterki i podajemy z chlebem i musztardą. Bardzo smaczny jest z cebulą w occie.

14. Cebula w occie

cebula  woda  ocet  sól

Cebulę obieramy, kroimy i wkładamy do miski. Zalewamy do połowy wodą i według smaku dodajemy ocet i sól. Mieszamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie