swiatwemnie.pl

Ryż dmuchany w polewie karmelowej

Łatwy w przygotowaniu słodki smakołyk dla dzieci i dorosłych.

 

Ilość porcji: 60

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-grey

 

Kategorie: 
  

 

 
 
  • zdjęcia & komentarze
  • składniki
  • przepis

1. Karmel

cukier kryształ 350 g

Do garnka wsypujemy cukier i karmelizujemy go ciągle mieszając. Rozpuszczamy nawet te najmniejsze grudki, które mogą powstać w czasie karmelizowania.

Karmel

2. Karmelizujemy skondensowane słodzone mleko

skondensowane słodzone mleko 397 g

Do karmelu powoli wlewamy skondensowane słodzone mleko z puszki, mieszamy do czasu, aż wszystko się rozpuści na jednolitą masę.

Karmelizujemy skondensowane słodzone mleko

3. Dodajemy masło

masło 300 g

Do gorącej masy dodajemy masło i mieszamy aż się masło roztopi.

Dodajemy masło

4. Dodajemy dmuchany ryż

ryż dmuchany 210 g

Masę ściągamy z ognia i wsypujemy dmuchany ryż (3 torebki). Dobrze mieszamy. Masę odkładamy na 15 minut aż trochę przestygnie. Podczas ostudzania często mieszamy.

Dodajemy dmuchany ryż

5. Tworzymy kuleczki

Z masy lepimy rękoma kulki. Ręce czasem opłukujemy w zimnej wodzie.

Tworzymy kuleczki

6. 

Przechowujemy w chłodnym miejscu. Kulki najlepiej przygotować 2 - 3 dni przed ich podawaniem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Powered by Master_CMS 7  •  Zalogować się