PRZEPISY

Rosół z nudlami

Rosół z nudlami

Doskonała japońska zupa.

przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,por,boczniak ostrygowaty,groszek,jajka kurze,Zupy mięsne,Kuchnia japońska,,Bezlaktozowe

Zupy mięsne

Kuchnia japońska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczniak ostrygowaty150gramów
czosnek2ząbki
groszek250gramów
jajka kurze3sztuki
korzeń imbiru30gramów
kostka drobiowa10gramów
makaron - lub kluski125gramów
marchew20gramów
oliwa4łyżki
piersi z kurczaka500gramów
por70gramów
sos sojowy4łyżki
sól½łyżeczki
woda2.5litra

 

Przepis

1. 

piersi z kurczaka 500 gramów  woda 2.5 litra  sól ½ łyżeczki  kostka drobiowa 10 gramów

Piersi z kurczaka smażymy w suchym garnku, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 30 minut, tak aby woda odparowała i pozostało około 1,5 litra wywaru. Mięso wyciągamy, kładziemy na talerz i zakrywamy. Do wywaru dodajemy kostkę rosołową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

2. 

por 70 gramów  marchew 20 gramów  korzeń imbiru 30 gramów  czosnek 2 ząbki  oliwa 4 łyżki

Por, imbir, marchew i czosnek obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, delikatnie smażymy.

3. 

Warzywa zalewamy wywarem i gotujemy przez 15 minut.

4. 

sos sojowy 4 łyżki

Dodajemy sos sojowy i zagotowujemy.

5. 

Wywar odcedzamy i rozdzielamy na pół.

6. 

boczniak ostrygowaty 150 gramów  groszek 250 gramów  makaron - lub kluski 125 gramów

W jednej połowie wywaru przez 8 minut gotujemy boczniaki, które następnie wyciągamy. Do tego samego wywaru dodajemy groszek, kluski, gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy i do klusek oraz groszku dokładamy mięso drobiowe, aby podgrzać je przed podaniem.

7. 

jajka kurze 3 sztuki

Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy i kroimy na połówki.

8. Podajemy

Mięso kroimy na płatki i układamy na brzegu talerza. Na środek kładziemy kluski z groszkiem. Po przeciwnej stronie kładziemy jajko, boczniaki. Całą zawartość talerza zalewamy drugą połową gorącego wywaru, w ilości zależnej od naszego smaku. Posypujemy pokrojoną cebulką. Zupa powinna być gęstsza. Spożywamy przy użyciu pałeczek. Powstały wywar zgodnie z azjatycką tradycją wypijamy lub po europejsku zjadamy dużą łyżką.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie