PRZEPISY

Rolada twarogowo - borówkowa

Rolada twarogowo - borówkowa

Wyśmienita rolada z ciasta biszkoptowego nadziewana świeżym twarogowym kremem i borówkami.

przepis,fotoprzepis,miękki twaróg,cukier waniliowy,kompot z borówek,Rolady

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Rolady  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ6łyżek
cukier puder150gramów
cukier waniliowy1opakowanie
jajka kurze6sztuk
kompot z borówek180mililitrów
masło200gramów
miękki twaróg250gramów
mąka chlebowa pszenna T7506łyżek
proszek do pieczenia½opakowania

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 6 sztuk  cukier kryształ 6 łyżek

Ubijamy żółtka z cukrem na pianę. Z białek ubijamy gęstą pianę i ostrożnie łączymy ją z żółtkami.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 6 łyżek  proszek do pieczenia ½ opakowania

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie mieszamy.

3. 

Ciasto rozcieramy po natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut.

4. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

5. Przygotowanie kremu

miękki twaróg 250 gramów  masło 200 gramów  cukier puder 150 gramów  cukier waniliowy 1 opakowanie

Twaróg, miękkie masło i cukier mieszamy ze sobą na gładką konsystencję.

6. 

kompot z borówek 180 mililitrów

Krem rozdzielamy do dwóch misek. 1/3 kremu odkładamy, aby potem pokryć nim wierzch rolady. Do pozostałych 2/3 kremu dodajemy borówki.

7. 

Wystudzony korpus rozwijamy i napełniamy kremem borówkowym, potem znów zwijamy w roladę. Wierzch rolady smarujemy białym kremem, który wcześniej odłożyliśmy. Ozdabiamy borówkami. Roladę odstawiamy do lodówki, aby zgęstniała.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie