PRZEPISY

Twarogowa rolada

Twarogowa rolada

Lekka i łagodna rolada z biszkoptowego ciasta.

przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,śmietana do ubijania (30-33%),mąka chlebowa pszenna T750,mandarynki (kompot),Rolady

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kategorie

Rolady  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ4łyżki
cukier puder50gramów
jajka kurze4sztuki
mandarynki (kompot)100gramów
mleko półtłuste 1,5%-
mąka chlebowa pszenna T7505łyżek
olej słonecznikowy2łyżki
proszek do pieczenia12gramów
skórka z cytryny-
twaróg granulowany150gramów
śmietana do ubijania (30-33%)125mililitrów

 

Przepis

1. Biszkoptowe ciasto

jajka kurze 4 sztuki  cukier kryształ 4 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 5 łyżek  olej słonecznikowy 2 łyżki  mleko półtłuste 1,5%  proszek do pieczenia 12 gramów

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodajemy cukier. W drugiej misce mieszamy żółtka, olej i mąkę. Rozrzedzamy mlekiem. Na koniec dodajemy ubite białka i proszek do pieczenia.

2. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach przez około 30 minut, dopóki wierzchnia warstwa nie zacznie brązowieć.

3. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

4. Twarogowe nadzienie

twaróg granulowany 150 gramów  cukier puder 50 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów  skórka z cytryny  mandarynki (kompot) 100 gramów

Twaróg mieszamy z cukrem pudrem i skórką z cytryny z połówki cytryny. Na koniec dodajemy delikatnie ubitą śmietanę z żelatyną i mandarynki.

5. 

Rozwinięte ciasto skrapiamy sokiem z mandarynek, a następnie rozcieramy na nim około 4 milimetrową warstwę kremu. Ostrożnie rolujemy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie