Risotto z serem Pecorino
Wyjątkowy smakołyk o typowym smaku owczego sera Pecorino.
przepis,fotoprzepis,cebula,seler,ryż okrągłoziarnisty,groszek,ser Pecorino,Rizotto,Kuchnia włoska,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Rizotto
Kuchnia włoska
Kategorie
Rizotto Kuchnia włoska Bezglutenowe Sezonowe przepisy Sezon - Seler Sezon - Zielony groszek Sezon - Cebula
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
groszek | 100 | gramów | |
kostka warzywna | 20 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
ocet jabłkowy | 40 | mililitrów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
rodzynki | 30 | gramów | |
rum | 50 | mililitrów | |
ryż okrągłoziarnisty | 250 | gramów | |
seler | 200 | gramów | |
ser Pecorino | 70 | gramów | |
woda | 1 | litr |
Przepis
2.
cebula 200 gramów • seler 200 gramów • oliwa 2 łyżki • ryż okrągłoziarnisty 250 gramów • ocet jabłkowy 40 mililitrów
Jedną średniej wielkości cebulę kroimy w drobne kawałki, szklimy ją na oliwie wraz z drobno posiekanym selerem. Dodajemy filiżankę ryżu, ocet i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.
3.
woda 1 litr • kostka warzywna 20 gramów • groszek 100 gramów
Dodajemy dwie szklanki wody i dwie kostki warzywne (zamiast bulionu idealnie byłoby wykorzystać rosół). Gdy woda zacznie się gotować, należy dodać groszek (może być mrożony). Dodajemy wodę według potrzeb i gotujemy, do momentu aż ryż nie będzie gotowy.
4.
ser Pecorino 70 gramów • masło 50 gramów
Na koniec dodajemy kawałek masła, starty ser Pecorino i rodzynki. Mieszamy i podgrzewamy.
Smacznego!