PRZEPISY

Raw daktylowo-kokosowe batoniki

Raw daktylowo-kokosowe batoniki

Zdrowe przekąski. Batoniki bez pieczenia pełne witamin ze zdrowych składników.

przepis,fotoprzepis,daktyle,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,Zdrowe wypieki,Surowe jedzenie - raw food,Boże Narodzenie,,Bez pieczenia,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Zdrowe wypieki

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

daktyle200gramów
kakao proszek30gramów
miód80gramów
olej z pestek dyni10gramów
wiórki kokosowe200gramów
wiórki kokosowe-
woda mineralna150mililitrów

 

Przepis

1. 

daktyle 200 gramów

Suszone daktyle rozpoławiamy i usuwamy pestki.

2. 

woda mineralna 150 mililitrów

Wkładamy je do głębokiej miski, zalewamy wodą mineralną, przykrywamy i wkładamy na 24 godziny do lodówki.

3. 

Po 24 godzinach daktyle wodę mineralną prawie całkowicie wchłoną. Miksujemy je blenderem na "kaszę". Mineralkę nie wylewamy.

4. 

kakao proszek 30 gramów  miód 80 gramów

Do daktyli dosypujemy kakao, dodajemy miód i miksujemy.

5. 

olej z pestek dyni 10 gramów

Dolewamy olej i ponownie miksujemy.

6. 

wiórki kokosowe 200 gramów

Na koniec dosypujemy kokos.

7. 

Powolnym miksowaniem ...

8. 

... kokos całkowicie wmieszamy do masy.

9. 

Tackę wykładamy papierem do pieczenia i masę równomiernie warstwujemy, rozsmarowujemy i ugniatamy. Wielkość płatu który nam się wytworzy jest około 25x20cm.

10. 

wiórki kokosowe

Wierzch posypujemy kokosem i kokos w masę wgniatamy.

11. 

Płat wkładamy na 24 godziny do lodówki żeby stężał i przesechł. Potem kroimy batoniki. Przechowujemy w chłodzie.

12. 

Jedna porcja - batonik waży około 25 gramów i ma wartość energetyczną około 125 kcal.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie