PRZEPISY

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Klasyczne domowe pyzy z cebulką jako dodatek do głównego dania.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mąka luksusowa pszenna T550,kasza manna,Kluski na parze,Bezlaktozowe

Kluski na parze

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula2sztuki
jajka kurze2sztuki
kasza manna100gramów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
olej słonecznikowy3łyżki
sól1łyżeczka
ziemniaki800gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 800 gramów

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, najlepiej dzień wcześniej.

2. 

Na drugi dzień obieramy je i trzemy na tarce na stolnicę.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  kasza manna 100 gramów  jajka kurze 2 sztuki

Ziemniaki posypujemy mąką, kaszą, dodajemy sól, jajka.

4. 

Rękami porządnie wyrabiamy ciasto, aż się wszystko połączy i nie będzie zlepiało. Formujemy rolkę, którą kroimy na cztery części.

5. 

sól 1 łyżeczka

Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut. Podczas gotowania delikatnie mieszamy, żeby się pyzy nie przylepiały do dna ale wypłynęły na wierzch.

6. 

Po ugotowaniu pyzy przepłukujemy zimną wodą, żeby się nie sklejały. Odstawiamy do wystudzenia.

7. 

cebula 2 sztuki  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę kroimy na drobno. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podczas smażenia delikatnie ją solimy.

8. 

Pyzy kroimy na plastry a przy serwowaniu na każdy plaster dajemy troszkę usmażonej cebulki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie