Przekładane ziemniaki
Proste przekładane ziemniaki z niegotowanych wcześniej ziemniaków. Podajemy z ogórkiem kiszonym i sosem tatarskim.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiełbasa,słodka śmietana do gotowania,jajka kurze,groszek,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
groszek | 250 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kiełbasa | 300 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
olej słonecznikowy | - | ||
sól | 3 | łyżeczki | |
słodka śmietana do gotowania | 1 | decylitr | |
ziemniaki | 1500 | gramów |
Przepis
2. Cebula
cebula 200 gramów
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Dla uzyskania ładnych kolorów możemy użyć różnych odmian cebuli.
4. Zalewa
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • słodka śmietana do gotowania 1 decylitr • jajka kurze 4 sztuki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
W mleku mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz.
5. Przekładamy ziemniaki
olej słonecznikowy • groszek 250 gramów
Dno głębszego naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Ziemniaki rozdzielamy na trzy części. Jedną część równomiernie rozkładamy na dnie naczynia. Dodajemy połowę przygotowanej cebuli, połowę zważonego groszku (według smaku możemy użyć też inne warzywa), rozkładamy połowę pokrojonej kiełbasy.
6.
sól 1 łyżeczka
Rozkładamy drugą część ziemniaków, równomiernie je solimy. Kontynuujemy warstwą drugiej połowy cebuli, groszku i kiełbasy. Kończymy rozłożeniem trzeciej części ziemniaków. Tak przygotowane warstwy przykrywamy pokrywką naczynia, albo folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, gdzie je 20 minut zapiekamy na średnim stopniu temperatury.
7.
Po 20 minutach ziemniaki wyciągamy, zalewamy przygotowaną zalewą i dalej pieczemy przykryte 30 minut. Na koniec odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy, żeby się ładnie zarumieniły.
Smacznego!