PRZEPISY

Wielkanocne precelki

Wielkanocne precelki

Przepis na słone wielkanocne precelki.

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,Słone przekąski,Wielkanoc

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
jajka kurze2sztuki
kminek-
mak-
margaryna180gramów
mleko półtłuste 1,5%450mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750750gramów
sól1łyżeczka
sól-
ziarna sezamu-
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mleko półtłuste 1,5% 450 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 750 gramów  sól 1 łyżeczka  jajka kurze 1 sztuka  margaryna 180 gramów

Mleko lekko podgrzewamy, dolewamy do drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę z wcześniej odważonej części mąki. Odstawiamy, by zrobił się rozczyn. Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól, roztopione masło i przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy na gładko.

2. 

Ciasto w naczyniu zamykamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, aby wyrosło.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Formujemy z niego walce, które przekrawamy na kilka części.

4. 

Każdą z części rozciągamy turlając lub tylko delikatnie rozciągamy je na długość około 30 cm.

5. 

Następnie formujemy z nich precelki, które zostawiamy jeszcze przez jakiś czas na stolnicy, aby wyrosły.

6. 

jajka kurze 1 sztuka  sól  kminek  mak  ziarna sezamu

Precelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy precelek smarujemy ubitym jajkiem i posypujemy solą. Według smaku precelki można posypać kminkiem, makiem, ziarenkami sezamu itp. Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku, na średnim stopniu, przez 25 minut.

7. 

Ostygnięte precelki przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie